Gør dig klar til efterårsferien med disse 7 råd

Hvad skal du købe – andel eller ejer? Og hvor meget må du egentlig købe for? Boligekspert i Lån & Spar, Michael Thorbek, gør dig klogere.

Hvis du er på boligjagt, er en af de første ting, du skal beslutte dig for, om du vil købe en andelsbolig eller en ejerbolig.

Ejerbolig - fordele og ulemper

En ejerbolig er et godt valg for dig, der gerne vil bestemme 100 % selv. Du kan fx leje din bolig ud, når du holder ferie, uden at skulle spørge en bestyrelse om lov først. Men med en ejerbolig følger også højere månedlige udgifter til afdrag på lånet, fordi købsprisen er højere. Til gengæld kan en ejerbolig være en bedre investering på længere sigt.

”Hvis du en gang skal sælge din ejerbolig vil du typisk tjene flere penge, end når du sælger din andelsbolig”, siger Michael Thorbek.

Slip for ejendomsværdiskat med andelsbolig

Andelsboligen derimod kan være et rigtig godt valg for dig, der gerne have en billig bolig. Du skal ikke betale ejendomsværdiskat af en andelsbolig, og hvis du vælger en god forening, kan du bo billigt i mange år. Men der er stor forskel på andelsboliger, og det er vigtigt at du undersøger økonomien i andelsforeningen, før du slår til. Du skal bl.a. se på foreningens årsregnskab, budget og gæld. I en andelsboligforening er der nemlig et kollektivt ejerskab, som indebærer, at alle medlemmer hæfter for foreningens gæld.
”Det kan godt være et kompliceret regnestykke, og derfor anbefaler vi, at du får hjælp af din rådgiver i banken”, siger Michael Thorbek.

Hvad må min bolig koste?

Når du skal købe bolig, vil banken først og fremmest se på dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det, der er tilbage af din løn, når de faste udgifter er betalt. Det er rådighedsbeløbet, du skal bruge til at betale af på dit lån med. Så sagt lidt simpelt: Jo højere dit rådighedsbeløb, desto dyrere kan du købe for. Det er en rigtig god ide, at både du og banken ved, hvad dit rådighedsbeløb er, før du vælger at lægge et bud ind på en bolig. På den måde kan du reagere hurtigt, når drømmeboligen pludselig er der.

”Uanset om du vil købe andel eller ejer, så er det altid en god ide at involvere din bankrådgiver i processen så tidligt som muligt”, siger Michael Thorbek.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.