To seniorer i køkken

Omvendt forældrekøb - Køb bolig til dine forældre

Flere voksne børn vælger at købe hus eller lejlighed til deres forældre. Dine forældre får en god bolig, og du laver en god investering. Tag os med på råd, hvis du overvejer et omvendt forældrekøb. 

Book møde

Lån billigt til en tryg base

Det er ikke kun forældre, der køber bolig til deres børn. Flere voksne børn vælger at købe et hus eller en lejlighed til deres forældre - et såkaldt omvendt forældrekøb. Du køber boligen, og dine forældre betaler leje til dig.

Du kan sikre, at dine forældre får tryg base, der passer til deres behov. Samtidigt  kan det være en god investering og give dig skattemæssige fordele.

Køb dine forældres hus

Du behøver ikke engang købe en ny bolig til dine forældre. Faktisk kan du vælge at købe dine forældres bolig og leje den ud til dem. Du kan købe dine forældres bolig til 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. Sådan kan du få forskud på evt. arv og samtidig finansiere dit boligkøb billigt.

Lån 80% af boligens værdi

Den reelle ejendomsværdi er oftest højere end den offentlige ejendomsvurdering. Men realkreditinstitutter, som f.eks. Totalkredit, giver dig mulighed for at få et realkreditlån på op til 80 % af boligens reelle værdi. 

Eksempel på omvendt forældrekøb

Dine forældres bolig er 1,8 millioner kr. værd ifølge den offentlige ejendomsvurdering, mens den reelle ejendomsværdi er 2 millioner kr. Du kan derfor købe boligen for 1,53 millioner kr., men få et realkreditlån på 1,6 millioner kr. Med det nuværende renteniveau koster et lån i den størrelsesorden ca. 3.000 kr. om måneden uden afdrag.

Køkkenkaffe

Lån til et omvendt forældrekøb

Du kan finansiere boligen med et realkreditlån eller et banklån - det kan også være, at du har friværdi eller en opsparing, du vil bruge.

Det skal du overveje, inden du køber bolig til dine forældre

Der er altid mange ting, som skal gå op i en højere enhed, når du køber bolig. Ligesom når du køber bolig til dig selv, er det vigtigt, at det er langtidsholdbar løsning for dine forældre. Er det nemt at handle, besøge venner og dyrke fritidsinteresser? Se vores tjekliste over ting, du skal huske ved omvendt forældrekøb.

Tjekliste til omvendt forældrekøb 

Tal med din rådgiver

Tal med os og se, om det økonomisk er muligt for dig at købe et hus eller en lejlighed til dine forældre 

Ejer- eller andelsbolig?

Overvej, om du vil købe ejer- eller andelsbolig. Udlejningsreglerne kan være forskellige afhængig af, hvilken forening du vælger.

Fastsæt huslejen
Undersøg, hvad dine forældre skal betale i husleje. Huslejen skal afspejle markedslejen for en tilsvarende bolig i samme område. Hvis huslejen sættes for lavt, kan dine forældre blive beskattet af forskellen.
Kontakt en revisor eller advokat
Tag kontakt til en revisor eller advokat, som kan rådgive dig om dine skattemæssige muligheder og hjælpe dig med at udarbejde en lejekontrakt.
Undersøg boligstøtten
Undersøg, om dine forældre kan få boligstøtte.
Kvinde med mobil

Sådan får du et godt boligmøde

Et godt boligmøde er en vigtig start på et vellykket boligsalg. Når du booker et møde hos os, beder vi dig derfor om at sende os nogle dokumenter inden mødet. På den måde kan vi give dig den bedste rådgivning.

  • Book dit boligmøde
  • Find dine dokumenter - f.eks. dine lønsedler
  • Send dem sikkert via netbanken eller mobilbanken.
To unge mennesker med flyttekasser

bolig

Hjælp dit barn ind på boligmarkedet

Med et forældrekøb er dit barn lejer i en bolig, du ejer.

Bolig til salg

bolig

Salg af bolig

Går du med tanker om at sælge din bolig? Det kan vi også hjælpe dig med.

Kvinde maler stol

Bolig

Få et attraktivt andelsboliglån

Hos Lån & Spar får du et fleksibelt andelsboliglån med lav rente og personlig rådgivning.

Kvinde i have

bolig

Køb sommerhus

Et sommerhus kan gøre en almindelig weekend til en ferie. Måske er det nu, du skal udleve drømmen?

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.