Mobil i hånd

Øget ventetid, når du skifter fra QR-kode til engangskode i MitID

Den 9. januar blev ventetiden justeret, når du skifter fra at scanne en QR-kode til at indtaste en engangskode, inden du skal godkende med MitID appen.

Det betyder, at du skal vente 24 timer og ikke 1 time på, at ændringen træder i kraft. Du får besked direkte i appen om ventetiden.

Hvis du skifter, skal du kun gøre det én gang - herefter husker MitID, at du ønsker at anvende engangskode.

 

Hvorfor er der en øget ventetid?

Ventetiden er sat op for at reducere risikoen for svindel. Svindlerne vil forsøge at overtale dig til at skifte til engangskode, da engangskoden kan godkende handlinger, som svindleren selv har startet. Engangskoden kan nemt udleveres over telefonen, hvorimod en QR-kode kræver, at du er tilstede fysisk for at scanne koden. 

Forestil dig det her:

  • Du bliver ringet op af en, der udgiver sig for at være en medarbejder fra Lån & Spar. Vedkommende fortæller, at der er en sikkerhedsbrist, og at du derfor skal sikre dit MitID, så du ikke bliver udsat for svindel.
  • "Medarbejderen" beder dig åbne MitID-appen eller mitid.dk for at ændre din enhed fra QR til engangskode. Det tager ca. 24 timer før ændringerne slår igennem.
  • Derudover skal vedkommende notere dit bruger ID ned, når du er logget på, og du skal selv tilføje den mail, som vedkommende oplyser. Du får at vide, at det er helt standard sikkerhedsprocedurer.
  • "Medarbejderen" kan nu logge ind i din netbank. Og fordi der er et sikkerhedsbrist, bør du flytte pengene, så du ikke bliver udsat for svindel. Det hjælper "medarbejderen" med. Du skal blot oplyse den engangskode, som du får på sms.

Desværre sker sådanne scenarier rigtig ofte, og svindlerne bliver kun dygtigere og dygtigere til at snyde folk hver dag. Ventetiden på at skifte fra QR-kode til engangskode er derfor forlænget, så det bliver svære for svindlerne at lykkedes med at få adgang.

Husk, at vi i Lån & Spar aldrig beder dig om at oplyse engangskoder, PIN-koder eller andre adgangskoder.

 

Godkend altid med QR-kode, hvis du kan

For at mindske muligheden for at blive udsat for svindel, anbefaler vi, at du godkender med en QR-kode. Den er nemlig sværere for svindlerne at bruge ved overførsler. Engangskoder er desværre nemmere at lokke ud af dem, der bliver udsat for svindel. Hvis du bruger engangskoder, er det vigtigt, at du aldrig udleverer dem til nogen som helst.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.