Mand sidder med MitID

Lille fald afslutter ni måneders fremgang i forbrugertilliden 

Forbrugertilliden har været stigende uafbrudt siden den historiske bund i oktober 2022. Med -10,9 i august måned er der dog tale om et lille fald i forhold til juli. Familiens økonomiske situation lige nu er fortsat meget udfordret, selvom der er en positiv udvikling. Forbrugerne tror på yderligere aftagende inflation.

I august måned blev forbrugertilliden opgjort til -10,9. Det afslutter ni måneders stigninger fra det historiske lavpunkt i oktober 2022, og vi er tilbage på niveauet fra starten af 2022. Samtidig har forbrugertilliden bevæget sig langt væk fra de historiske lave niveauer, vi så i slutningen af 2022.

På trods af fremgangen vidner tallene fortsat om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Det er især oplevelsen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, der trækker ned. Forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger til gengæld i positivt terræn. Så pessimismen aftager.

 

Lys i horisonten

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes som nævnt især danskernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men styrtdykkede igennem 2022, og er på trods af en stigende tendens opgjort til -15,2 i august måned. Dette er fortsat ét af de laveste niveauer nogensinde. Et tydeligt signal om, at familiernes økonomi stadigvæk er presset.

Men forbrugerne øjner trods alt lys i horisonten. Både forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag, og forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger begge over 0, og er dermed tæt på det højeste niveau siden februar 2022, før inflationen for alvor begyndte at stige.

Forbrugerne forventer dog også stigende arbejdsløshed i det kommende år. Forbrugerne forventer, at faldet i inflationen vil fortsætte, og at prisstigningerne således vil aftage yderligere i det kommende år.

Lidt flere familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, men mange oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

 

Stabilt lavt niveau de sidste tre måneder

Tallene for forbrugertilliden har de sidste tre måneder ligget nogenlunde stabilt på et ganske lavt niveau og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Alligevel er der spæde tegn på optimisme i nogle af komponenterne i forbrugertilliden, der således viser tegn på bedring i forhold til det sidste års negative rekorder.

 

Lille fald i forbrugertilliden i august

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.