Kvinde drikker kaffe

Gasprisen på laveste niveau siden august 2021

Gasprisen er i dag kommet under 44 EUR pr. MWh. Det er det laveste niveau siden august 2021. Prisen toppede i august 2022 med over 300 EUR pr. MWh. Faldet vil læggere yderligere en dæmper på inflationen i den kommende tid.

Gaspriserne og udviklingen i gaspriserne har fyldt rigtig meget i den offentlige debat det sidste års tid. Det er berettiget. Gaspriserne har udvist ekstremt store udsving siden slutningen af 2021 og nåede i sommeren 2022 hidtil usete niveauer.

Ikke mindst krigen i Ukraine og et stop for russisk olie har fået skylden for de stigende gaspriser. Og det fremgår utvetydigt af figuren, at dagene efter Ruslands invasion af Ukraine bød på markante stigninger i gaspriserne. Ligeledes bød sommeren – hvor fokus var på den kommende vinter – på voldsomme stigninger i gaspriserne. Priserne steg med over 200% i løbet af bare 2½ måned og toppede med over 300 EUR pr. MWh i slutningen af august.

 

Siden slut august har priserne været faldende

Siden slutningen af august 2022 har gaspriserne dog været faldende. Og det i en sådan grad, at gaspriserne nu er lavere end før krigen i Ukraine. Fokus på at sænke forbruget især i den kolde tid, og at vi har kunnet klare os med 20 grader hjemme i stuen i stedet for 21 grader, har virket, og det har haft en meget markant indvirkning på priserne.

Mange danskere der har naturgas som varmekilde oplevede i sensommeren og efteråret at få tilsendt ekstremt høje gasregninger, som satte mange privatøkonomier under pres. Den tid ser heldigvis ud til at være slut – i hvert fald for nu.

 

Inflationen er på vej tilbage

Det seneste halve års prisfald vil komme alle husholdninger, der benytter gas, til gode. Samtidig har gaspriserne også spillet en væsentlig rolle i den voldsomme stigning i inflationen, som vi så især i den første del af 2022. Inflationen er nu på vej tilbage mod et mere moderat niveau, og udviklingen i gasprisen bidrager selvsagt til dette. Udviklingen de seneste måneder vil trække inflationen yderligere ned.

Det betyder reelt, at bidraget fra gaspriserne til forbrugerpriserne lige nu er negativt, og alt tyder på, at den situation også vil fortsætte i de kommende måneder.

 

Gaspriserne falder

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.