Kvinde med tablet

Sådan indhenter du din mands pensionsopsparing

Kvinder sparer i gennemsnit 24% mindre op til pension end mænd. Det skyldes især, at flere kvinder end mænd tager barsel og arbejder deltid. Få gode råd til, hvornår du bør være ekstra opmærksom på din pensionsopsparing.

Er du kvinde? Så er din pensionsopsparing sikkert mindre end din mands – måske endda betydelig mindre. Det er der flere grunde til: Du har nok taget det meste af barslen. Og mens din mand har taget den lige vej op ad karrierestigen, har du måske arbejdet deltid og hentet børnene tidligt - ligesom hver tredje kvinde i Danmark. Oven i hatten tjener du måske bare mindre.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har mænd i gennemsnit sparet hele 24% mere op til pension end kvinder. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på din pensionsopsparing, hvis den halter efter din mands.

Kvinder lever ovenikøbet i gennemsnit længere end mænd, og derfor har kvinder også behov for at spare mere op til pensionen.

Seks gode råd til kvinder 

1. Træf bevidste valg om din pension
Din løn har konsekvenser for din opsparing, og derfor bør du være afklaret, hvis du fx vælger at arbejde deltid i en periode.
2. Overvej at skrue op for din indbetaling
Undersøg, om det kan være fordelagtigt at betale mere ind til din pension, hvis du fx skal på barsel eller arbejder deltid.
3. Bør din partner indbetale til din pension?
Aftalt med din partner, om der skal indbetales ekstra pension til dig, hvis du sparer mindre op i en periode. 
4. Opret en ægtepagt
Tag stilling til, om I skal have en ægtepagt, der deler begge parters pensioner ligeligt, hvis I en dag skulle gå fra hinanden.
5. Planlæg dit arbejdsliv
Tænk over, om du kan arbejde nogle år ekstra i den anden ende for at spare mere op til pension. På den måde kan du skrue ned for arbejdstiden, når børnene er små, og op igen, når de er fløjet fra reden.
6. Beregn din økonomi som pensionist
Undersøg, hvordan din samlede økonomi ser ud, når du går på pension. Kig på boligøkonomi, offentlige ydelser og din pensionsopsparing. I sidste ende afgør det store regnestykke, hvordan din pensionisttilværelse bliver.

Træf  bevidste valg om barsel og deltid

Et godt råd er at kende konsekvenserne af de valg, du træffer. Hvis du fx går på barsel to gange og derefter arbejder på nedsat tid 30 timer om ugen i fem år, kommer du hurtigt næsten 200.000 kr. bagud i din pensionsopsparing.

Derfor er det vigtigt, at du lægger en plan for din pensionsopsparing i den periode, hvor du sparer mindre op. Skal du fx hæve dine indbetalinger? Skal din mand indbetale på din pension? Eller skal du regne med at blive længere tid på arbejdsmarkedet?
Valget om, hvordan du vil leve, er dit. Men det er vigtigt, at du ved, hvordan du er stillet, når du en dag skal på pension.

Kan din pension holde til en skilsmisse?

Selvom det er ubehageligt at tænke på, bør du også overveje, hvordan du er stillet ved en skilsmisse. Mange kvinder får sig en ubehagelig økonomisk overraskelse, når de bliver skilt. For selvom man deler formuen mellem sig, gælder det som udgangspunkt ikke pensionsopsparingen. Det betyder, at mange mænd kommer ud af skilsmissen med en større formue, fordi kvinder generelt har sparet mindre op til pension.

En nem løsning er at oprette en ægtepagt, hvor I aftaler at dele pensionsopsparingerne lige, hvis I bliver skilt. Det kan være en ganske fair løsning, hvis det fx har været en fælles beslutning, at den ene er gået ned i tid for at have mere tid til børn og hjem.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.