Indkøbsvogne

Detailsalget rettede sig lidt i januar

I januar 2023 lå detailsalget 5,5% lavere end samme måned året før, men dog lidt højere end i december. Det giver en lille pause i den igangværende tendens til fald. Detailsalget ligger på niveau med 2019. Inflationen har en meget stor del af skylden.

Detailsalget i januar måned bød på en lille stigning. 2,2% højere end december måned, men desværre hele 5,5% lavere end januar 2022. Det giver et lille afbræk i den igangværende udvikling med et kraftigt faldende detailsalg. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet ”kun” faldet med 1,6% de seneste tre måneder. Detailsalget er således fortsat på vej ned på trods af stigningen i januar.

 

Tendensen begyndte i slutningen af 2021

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er således at forbruge mindre. Vi betaler nogenlunde det samme, når vi går ud af forretningerne, men da priserne er steget, har vi væsentligt mindre i vareposen, og det er præcis det, som udviklingen i detailsalget viser.

Med udviklingen i januar ligger detailsalget på samme niveau som 2019 - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Det svarer også ganske godt til, at reallønnen er faldet kraftigt igennem 2022.

 

Detailsalget er godt rustet til en nedgang

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til den nedgang, som vi allerede er i gang med. Både beskæftigelsen og de nominelle lønninger er historisk høje, så vi har et rigtig godt udgangspunkt. Boligpriserne er dog på vej ned og skal endnu længere ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt. Det fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem inflationskrisen.

 

Detailsalget rettede sig lidt i januar

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.