Business Invest

Gasprisen stiger lidt, men ligger fortsat lavt

Gasprisen har for nylig været helt nede under 25 EUR pr. MWh, men er siden steget lidt igen.
Det var det laveste niveau siden maj 2021. Prisen toppede i august 2022 med over 300 EUR pr. MWh.
Faldet i gasprisen vil læggere yderligere en dæmper på inflationen i den kommende tid.

Gaspriserne har udvist ekstremt store udsving siden slutningen af 2021

Gaspriserne og udviklingen i gaspriserne har fyldt rigtig meget i den offentlige debat det sidste års tid. Og det er berettiget. Gaspriserne har udvist ekstremt store udsving siden slutningen af 2021, og nåede i sommeren 2022 hidtil usete niveauer.

Ikke mindst krigen i Ukraine og et stop for russisk olie har fået skylden for de stigende gaspriser. Og det fremgår utvetydigt af figuren, at dagene efter Ruslands invasion af Ukraine bød på markante stigninger i gaspriserne. Ligeledes bød sommeren 2022 – hvor fokus var på den kommende vinter – på voldsomme stigninger i gaspriserne. Priserne steg med over 200 % i løbet af bare 2½ måned og toppede med over 300 EUR pr. MWh i slutningen af august.

Siden slutningen af august 2022 har gaspriserne dog været faldende

Siden slutningen af august 2022 har gaspriserne dog været faldende. Og det i en sådan grad, at gaspriserne nu er lavere end før krigen i Ukraine. Fokus på at sænke forbruget især i den kolde tid, og at vi kunne klare os med 20 grader hjemme i stuen i stedet for 21 grader, virkede, og det har haft en meget markant indvirkning på priserne.

Mange danskere der har naturgas som varmekilde oplevede i sensommeren og efteråret, at få tilsendt ekstremt høje gasregninger, som satte mange privatøkonomier under pres. Den tid ser heldigvis ud til at være slut – i hvert fald for nu.

Inflationen er nu på vej tilbage mod et mere moderat niveau

De seneste 10 måneders prisfald vil komme alle husholdninger, der benytter gas, til gode. Samtidig har gaspriserne også spillet en væsentlig rolle i den voldsomme stigning i inflationen, som vi så især i den første del af 2022. Inflationen er nu på vej tilbage mod et mere moderat niveau, og udviklingen i gasprisen bidrager selvsagt til dette. Udviklingen de seneste måneder vil trække inflationen yderligere ned.

Det betyder reelt, at bidraget fra gaspriserne til forbrugerpriserne lige nu er negativt, og alt tyder på, at den situation også vil fortsætte i de kommende måneder.

Gaspriser

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.