Familie ved morgenbord

Forbrugertilliden ligger stabilt lavt

Forbrugertilliden er opgjort til -8,6 i april. Det er tale om at stabilt niveau i de første måneder af 2024. Familiens økonomiske situation lige nu er fortsat udfordret, men viser tegn på bedring. Forbrugerne tror fortsat på, at dansk økonomi går sværere tider i møde.

I april måned blev forbrugertilliden opgjort til -8,6. Der er tale om et stort set uændret niveau i forhold til marts-tallet på -7,6, og dermed fortsat det højeste niveau de sidste to år.

Der er tale om en bedring efter indikatoren har ligget stabilt lavt gennem 2. halvår 2023. Samtidig har forbrugerne endegyldigt lagt de historisk lave niveauer, vi så i efteråret 2022 bag sig.

Udviklingen vidner – på trods af bedringen – om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Det er fortsat oplevelsen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, der trækker ned. Forventningen til familiens økonomiske situation om et år udviser dog en bedring i april, og er igen i positivt territorium.

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes som nævnt især danskernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men styrtdykkede igennem 2022, og er på trods af en stigende tendens opgjort til -10,9 i april måned. Det er fortsat et meget lavt niveau, men også her er der tale om en bedring siden 2023. Et signal om, at familiernes økonomi stadigvæk er presset, men at situationen langsomt bliver bedre.

 

Forventningerne til økonomien

Der er ikke mange lyspunkter i dagens tal. Forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag falder igen, og ligger med en værdi på -7,8 nu på det laveste niveau siden slutningen af 2022.

Yderligere på den pessimistiske side forventer forbrugerne stigende arbejdsløshed i det kommende år, samt at inflationen vil tiltage lidt igen, og at priserne således vil stige yderligere i det kommende år. Det giver god mening, idet inflationen lige nu ligger omkring 1 %, så her kan der godt ligge en stigning i de kommende måneder.

Lidt færre familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, men mange oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

Tallene for forbrugertilliden lå gennem 2023 nogenlunde stabilt på et ganske lavt niveau, men med tallene for de første måneder af 2024 har forbrugertilliden stabiliseret sig på et lidt højere niveau, men stadigvæk et niveau langt under 0. Der er dog små tegn på, at de danske forbrugere vejrer morgenluft, og at vi måske lige så stille bevæger os mod mere positive forbrugere.

Kilde: dst.dk og egne beregniner.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.