Økonomi på SU

Økonomien kan være stram, når du studerer. Her kan du læs mere om, hvordan du kan kombinere SU, job og lån - uden at skulle betale penge tilbage.

Ung kvinde ved pc

 

SU og studiejob

Hvis du studerer i Danmark, får du højest sandsynligt SU. Hvor meget du får afhænger af din alder, om du er flyttet hjemmefra, og hvor langt du er i din uddannelse. Når du starter på en uddannelse, får du et antal SU-klip, der svarer til længden på din uddannelse. Et SU-klip er en måneds SU.

Langt de fleste studerende kan dog ikke nøjes med SU for at få enderne til at mødes, når de først er flyttet hjemmefra. Et studiejob er et rigtig godt supplement til din SU, hvis du har brug for at tjene lidt ekstra. Husk dog, at når du får SU, må du kun tjene et bestemt beløb hvert år. Ellers risikerer du at skulle betale SU tilbage.

 

Undgå lån - så vidt muligt

En anden mulighed for at få din økonomi til at løbe rundt på SU er at låne penge. Det siger sig selv, at det er bedst at undgå at låne for mange penge - hvis man kan. Men der kan være situationer, hvor det er nødvendigt. F.eks. hvis din lejlighed er lidt for dyr, og du ikke kan finde noget billigere.

Vælger du at låne, er det vigtigt, at du tænker over, hvor du låner pengene. Selvom det er nemt, er det en rigtig dårlig idé at tage et dyrt kviklån. Er du studerende, er den billigste måde at låne penge via et SU-lån. Her kan du få udbetalt et fast beløb hver måned, og du skal først betale det tilbage, når du er færdig med at studere.

En anden god løsning er et banklån. Hos os kan du f.eks. få en kassekredit med lav rente.

Se, hvad en kassekredit koster her

 

Et budget sparer dig for en del – f.eks. søvnløse nætter

Det lyder kedeligt, men en af de bedste måder du kan holde styr på din økonomi, når du er på SU, er ved at lave et budget. Budgettet giver dig overblik over, hvor mange penge du har hver måned – og hvor mange penge du egentlig bruger.

Når du studerer og er flyttet hjemmefra, kommer der masser nye udgifter, som dine forældre måske tidligere har klaret for dig. Tandlæge, internet, cykelreparationer, toiletpapir og meget, meget andet. Budgettet hjælper dig med at huske alt det kedelige, så du stadig har penge på kontoen i slutningen af måneden.

Prøv budgetberegner

 

Få hjælp og rådgivning

Er din studieøkonomi gået i hårdknude, eller har du bare brug for et godt råd, er du naturligvis altid velkommen til at skrive en besked eller booke et møde hos os. I Lån & Spar kan du få Danmarks bedste studiekonto med fordele, som gør din økonomi lidt sjovere, når du studerer. 

Få Danmarks bedste studiekonto

Er du studerende og medlem af en af de fagforeninger, der ejer Lån & Spar? Så kan du få Danmarks bedste studiekonto - og du kan beholde den i tre år, efter du har afsluttet dit studie.

 

Se alle fordelene

To studerende

Andre har også læst

To unge mennesker med PC

Studieliv

Forsød din studieøkonomi med legater

Søg penge til udvekslingsophold, praktik eller bare til at gøre din studietid lidt sjovere.

Kvinde med kamera

Studieliv

Selv bankrådgivere kan blive klogere

Vi har spurgt en af vores rådgivere, hvad han gerne ville have vidst, da han var studerende.

Ung mand ved PC

Studerende

Kan du tjene penge på at flytte din studiekonto?

Er du studerende? Prøv beregneren og se, hvor mange penge du tjener, hvis du flytter din studiekonto til Lån & Spar.
Regnskab

Studieliv

Læg et skudsikkert budget

Start studielivet med et skudsikkert budget og få det fulde overblik.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.