Indkøbsvogne

Detailsalget i stort fald igen i marts

I marts måned lå detailsalget 5,0% lavere end samme måned sidste år. Marts måned bød på et fald på 1,5% i forhold til februar. Detailsalget ligger på niveau med 2018/2019. Inflationen har en meget stor del af skylden.

Detailsalget i marts måned bød på endnu et stort fald. 1,5% lavere end februar måned, og desværre hele 5,0% lavere end marts 2022. Det fortsætter den igangværende udvikling med et faldende detailsalg. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet dog ”kun” faldet med 1,6% det seneste halve år. Detailsalget er således fortsat på vej ned, selvom faldet ser ud til at være bremset lidt.

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er således at forbruge mindre. Vi betaler nogenlunde det samme, når vi går ud af forretningerne, men da priserne er steget, har vi væsentligt mindre i vareposen, og det er præcis det, som udviklingen i detailsalget viser.

 

Samme niveau som 2018/2019

Med udviklingen i marts ligger detailsalget på samme niveau som 2018/2019 - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Det svarer også ganske godt til, at reallønnen er faldet kraftigt igennem især 2022.

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til den nedgang, som vi allerede er i gang med. Både beskæftigelsen og de nominelle lønninger er historisk høje, så vi har et rigtig godt udgangspunkt. Boligpriserne er dog på vej ned og skal endnu længere ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt, hvilket fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem inflationskrisen.

 

Stort fald i detailsalget i marts

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.