Indkøbsvogne

Detailsalget i nyt stort fald i december

I december 2022 lå detailsalget 7,9% lavere end samme måned året før. Det fortsætter den igangværende tendens til fald. Og det er det laveste niveau for en december måned siden 2016. Inflationen har en meget stor del af skylden.

Detailsalget i december bød på endnu et stort fald. 2,2% lavere end november og hele 7,9% lavere end december 2021. Det forstærker den igangværende udvikling med et kraftigt faldende detailsalg. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet faldet med 2,7% de seneste tre måneder. Detailsalget er således entydigt på vej ned.

 

Tendens begyndte i slutningen af 2021

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er således at forbruge mindre. Vi betaler nogenlunde det samme, når vi går ud af forretningerne, men da priserne er steget, har vi væsentlig mindre i vareposen, og det er præcis det, som udviklingen i detailsalget viser.

Med dette fald ligger detailsalget efterhånden på samme niveau som 2016/2017 - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Det svarer også ganske godt til, at reallønnen er tilbage på niveauerne fra dengang.

 

Dansk økonomi godt rustet til en nedgang

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til den nedgang, som vi allerede er i gang med. Både beskæftigelsen og lønningerne er historisk høje, så vi har et rigtig godt udgangspunkt. Boligpriserne er dog på vej ned og skal længere ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt, hvilket fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem inflationskrisen.

 

Nyt fald i detailsalget i december (3 måneders gennemsnit)

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.