Par sidder ved PC

Forbrugertilliden på vej tilbage mod normale niveauer

Efter en grim udvikling igennem det meste af 2022, gav juli 2023 endnu en fremgang i forbrugertilliden. Med -10,1 i juli måned er der tale om det højeste niveau siden februar 2022. Der begynder at komme flere og flere positive historier i tallene.

I juli måned blev forbrugertilliden opgjort til -10,1. Det er endnu en stigning fra det historiske lavpunkt i oktober 2022, og vi er nu tilbage på niveauet fra starten af 2022. Samtidig har forbrugertilliden bevæget sig væk fra de historiske lave niveauer, vi så i slutningen af 2022.

 

Familiernes økonomiske situation

På trods af fremgangen vidner tallene fortsat om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Det er især oplevelsen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, der trækker ned. Forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger til gengæld på det højeste niveau siden februar sidste år. Så pessimismen aftager.

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes som nævnt især danskernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men styrtdykkede igennem 2022, og er på trods af en stigende tendens opgjort til -16,2 i juli måned. Dette er fortsat ét af de laveste niveauer nogensinde. Et tydeligt signal om, at familiernes økonomi stadigvæk er presset.

 

Lys i horisonten

Men forbrugerne øjner trods alt lys i horisonten. Både forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag, og forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger begge over 0, og er dermed på det højeste niveau siden februar 2022. Forbrugerne forventer dog også stigende arbejdsløshed i det kommende år.

Den markante ændring i forventningerne til prisudviklingen fortsætter også. Hvor forbrugerne længe har forventet yderligere stigende priser, går forventningen nu mod, at prisstigningerne vil aftage yderligere i det kommende år. Lidt flere familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, men mange oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

 

Mange danskere er stadig bekymrede

Tallene for forbrugertilliden er på trods af fremgangen fortsat alvorlige og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Alligevel er der spæde tegn på optimisme i nogle af komponenterne i forbrugertilliden, der således viser yderligere en lille bedring i forhold til det sidste års negative rekorder.

Man kan ikke forestille sig andet, end at det også vil påvirke privatforbruget mærkbart i de kommende måneder og kvartaler, og at det kommer til at ramme både beskæftigelse og ledighed i løbet af 2. halvår 2023.

 

Fremgang i forbrugertilliden

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.