Lejlighed om aftenen

Stiger renten på dit lån? Her er tre gode råd

Mange boligejere kommer til at betale betydeligt mere i renter den kommende tid. Få tre gode råd til, hvordan du sikrer luft i budgettet, når renten stiger.

Det er blevet markant dyrere at have et lån med variabel rente. Hårdest ramt er boligejere med rentetilpasningslån, der lige nu oplever en rentestigning på næsten 3%.

Brian Østergaard Tolstrup, filialdirektør i Lån & Spar i Aalborg, har tre gode råd til dig, hvis din renteudgift stiger.

 

1. Tank budgetkontoen op

Det giver måske sig selv, men er alligevel let at glemme: Som det første skal du sikre, at der er penge nok på kontoen til at betale renteudgifterne hver måned.

”Selvom vores kunder har gode økonomier, kan det alligevel komme som en overraskelse, når der bliver hævet mange flere penge end normalt. Det er derfor vigtigt at huske at overføre penge nok til din budgetkonto,” siger Brian Østergaard Tolstrup.

Hvis du kan mærke den høje renteudgift på dit rådighedsbeløb, kan det være en god ide at gennemgå dine faste udgifter. ”Hvis du gerne vil finde flere penge i budgettet, kan du starte med at gennemgå dine abonnementer og dit forbrug. Måske har du et fitness-medlemskab, som du ikke rigtig bruger, eller nogle streamingtjenester du godt kan skære fra,” foreslår han.

 

2. Ret din forskudsopgørelse

Som boligejer kan du trække dine renteudgifter fra i skat. Så når dine renteudgifter stiger, vokser dit fradrag også.

”Med et større fradrag får du udbetalt flere penge og har lettere ved at betale den høje ydelse på dit lån,” siger Brian Østergaard Tolstrup.

For at udnytte dit fradrag skal du huske at ændre renteudgiften i din forskudsopgørelse. Det sker nemlig ikke automatisk. ”Hvis du ikke ændrer din forskudsopgørelse, får du for lidt udbetalt, og så ser du først pengene om et år, når du får dem tilbage i skat,” påpeger han.

Når du skal opdatere din forskudsopgørelse, skal du kende din nye renteudgift. Den kan du finde i Totalkredits app. ”Find renteudgiften under dit totalkreditlån og ret derefter tallene hos SKAT – det tager kun et par minutter at sikre, at du får flere penge udbetalt,” siger Brian Østergaard Tolstrup.

 

3. Overvej om du har det rette lån

Det er ikke til at forudsige, om renterne stiger yderligere eller falder igen. Bliver du urolig, når renten stiger, bør du overveje at lægge dit lån om og få en stabil renteudgift. ”Trives du dårligt med ikke altid at kende ydelsen på dit lån, er det måske værd at skifte til et fastforrentet lån med en lidt højere rente,” siger Brian Østergaard Tolstrup.

Han påpeger, at der i øjeblikket kun er ca. 1% forskel på fast og variabel rente. Besparelsen ved at have variabel rente er derfor ikke længere særlig stor. Det kan derfor være et godt tidspunkt at omlægge sit lån på, mener han.

”Det er ikke rart at bekymre sig om sin økonomi. Du kan altid tage fat i din rådgiver og få hjælp til at finde det lån, der passer til dit temperament og din risikovillighed.”

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.