Kvinder kigger på sin mobil

8 gode råd til din årsopgørelse

Mandag den 11. marts får du officielt adgang til din årsopgørelse for 2023 på skat.dk. Husk at tjekke, om du har alle fradrag med. Måske har du penge til gode.

Mandag den 11. marts – eller ofte allerede fredagen op til – kan du se din årsopgørelse på SKATs hjemmeside. Her kan du se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i 2023. Er du en af dem, der får penge tilbage, lander de på din konto fra 12. april.

Her får du 8 gode råd til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du tjekker din årsopgørelse.

 

1. Pas på falske mails og SMS'er

Svindlerne udnytter ofte, at danskerne får besked om årsopgørelsen og overskydende skat, der skal udbetales. Vi anbefaler derfor, at du er kritisk overfor mails og SMS'er. Vil du tjekke din årsopgørelse, så log på via SKAT's hjemmeside. Har du spørgsmål, så kontakt SKAT direkte.

Pas på med at klikke på links i mails eller SMS'er og oplys aldrig dine personlige oplysninger eller koder i forbindelse med udbetaling af overskydende skat.

 

2. Kørselsfradrag (befordringsfradrag)

Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde (over 12 km hver vej), kan du få fradrag for hver kilometer, du kører udover det. 

Du får fradrag for de dage, du reelt kører til og fra arbejde. Du må derfor ikke medregne dage, hvor du eksempelvis har arbejdet hjemmefra, holdt ferie eller været syg.

Hvis du kan få kørselsfradrag, skal du huske at oplyse det på din årsopgørelse. 

Beregn dit kørselsfradrag for 2023

 

3. Servicefradrag 

Du kan få fradrag for ydelser som f.eks. rengøring, børnepasning og havearbejde. I 2023 var servicefradraget 6.600 kr. per person. 

Arbejde, som er udført i 2023, skal være betalt senest 28. februar 2024, for at du kan få fradrag. Betaler du det senere, får du fradraget i det indkomstår, hvor det er betalt. 

Læs mere om servicefradraget  

 

4. Fradrag for børnebidrag

Du får fradrag for børnebidrag til dine børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Betaler du gennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradrag. Har du en privat aftale, skal du selv skrive det på årsopgørelsen.

Læs mere om fradraget 

 

5. Kost og logi eller dobbelt husførelse

Hvis du har en midlertidig arbejdsplads langt fra din bolig, kan du få fradrag for enten kost og logi eller dobbelt husførelse. Afstanden skal være så stor, at du ikke kan overnatte hjemme og rejse frem og tilbage hver dag.

Læs mere om fradraget 

 

6. Ret din årsopgørelse inden 1. maj – og gerne før

Har du ændringer til din årsopgørelse? Fristen for at rette i årsopgørelsen er 1. maj. Laver du ændringerne inden fristen, og du skal have penge tilbage, får du dem udbetalt hurtigere. I de fleste tilfælde, bliver de sat ind på din konto fra den 12. april.

 

7. Jeg skal betale penge tilbage i skat – hvad gør jeg?

Hvis du betaler restskat mellem den 1. januar og den 1. juli 2024, skal du betale en rente på 5,5 % regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. Det betyder, at jo hurtigere du betaler din restskat, jo mindre skal du betale i renter.

Hvis du betaler efter den 1. juli, regner SKAT et procenttillæg på 7,5 % op til 23.973 kr. ind i din skat for 2025.

Restskat over 23.973 kr. opkræves i op til 3 rater i løbet af august, september og oktober 2024. Du får besked i Digital Post umiddelbart før, du skal betale en rate.

 

8. Ret forskudsopgørelsen for 2024

Nu du alligevel er logget på skat.dk, så husk at tjekke din forskudsopgørelse for 2024 og sikre dig, at tallene stemmer. Særligt, hvis du skal betale penge tilbage i skat i år. Det er også en god idé at tjekke din forskudsopgørelse, hvis du eksempelvis har købt eller solgt bolig, lagt lån om eller har fået nyt job.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.