Find din første bolig

Hvor vil du bo, når du flytter hjemmefra? Leje, eje, andel - eller måske et forældrekøb? Læs om dine muligheder, inden du begynder boligjagten.

Ung kvinde lytter til musik på mobil


Lejebolig

Rigtig mange unge starter med at flytte i lejebolig, når de flytter hjemmefra. Én af fordelene ved en lejebolig er, at du ikke skal låne penge for at finansiere boligen. Hver måned betaler du husleje og løbende udgifter til forbrug – f.eks. vand, varme og el.

En lejebolig kan være mange forskellige ting. Det kan være et værelse, du lejer i et kollektiv. Det kan også være et kollegieværelse eller en fremlejet lejlighed, som du kan leje i et eller to år.

Fælles for de fleste lejeboliger er desværre, at de ofte er svære at få fat på. Derfor er det en god idé at være realistisk, søge bredt og være klar til at gå på kompromis, når du leder efter lejelejlighed. Husk også at aktivere dit brede netværk – måske er det din mormor eller en gammel klassekammerat, der ender med at hjælpe dig med at finde din nye lejlighed.


  • Lejekontrakt
    Sørg altid for at have en lejekontrakt, når du bor til leje. Det gælder også, hvis I bare er to venner, der flytter sammen. I lejekontrakten kan du f.eks. se, hvor meget du skal betale i husleje, og hvor længe du kan blive boende. Husk at læse kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under.
  • Depositum
    Når du flytter i lejebolig, skal du betale et depositum – og måske også nogle måneders forudbetalt husleje. Det er udlejers sikkerhed, hvis du ødelægger noget eller holder op med at betale husleje. Husk at tage billeder af lejligheden, før du flytter ind, så du ikke ender med at betale for noget, du ikke har ødelagt.
  • Pas på snyd
    Lejeboligmarkedet kan være en jungle, og desværre oplever nogle unge at blive snydt. Husk altid at tjekke private udlejere grundigt, inden du betaler depositum. Du kan f.eks. lave en Google søgning for at se, hvad der dukker op på personens navn.

 

Ejerbolig

Det er ikke så mange unge, der har råd til at købe en ejerbolig, når de flytter hjemmefra. Men hvis du har muligheden, er det et fint valg. Køber du en bolig, skal du dog regne med at kunne bo der i nogle år – ellers bliver det for dyrt.

Måske er du så heldig, at dine forældre vil købe en lejlighed til dig? Det kaldes et forældrekøb. Så køber dine forældre en ekstra bolig til dem selv, og lejer den ud til dig. De betaler ydelsen på deres lån og vedligeholder lejligheden, mens du betaler den månedlige leje.

Læs mere om forældrekøb

 

Andelsbolig

Når du køber en andelsbolig, bliver du medlem af en andelsboligforening. Du køber en bid af ejendommen med brugsret til en lejlighed. Din husleje er den boligafgift, som du hver måned betaler til foreningen – derudover kommer renter til dit andelsboliglån i banken.

En andelsbolig er typisk langt billigere end en ejerbolig, og derfor kan det være en god boligform for unge. Til gengæld bliver de fleste andelsboliger ikke sat offentligt til salg, men bliver solgt gennem foreningernes ventelister. Vil du gerne bo i andelsbolig, er det derfor en god idé at skrive dig op hos de foreninger, som du synes er interessante.

Læs mere om at købe andelsbolig

Andre har også læst

Tre unge studerende

Studiekonto

Søg Danmarks bedste studiekonto

Du kan gøre dine studier lidt sjovere, hvis du er medlem af en af de fagforeninger, vi samarbejder med..

Kvinde med kamera

Studieliv

Selv bankrådgivere kan blive klogere

Vi har spurgt en af vores rådgivere, hvad han gerne ville have vidst, da han var studerende.

Ung kvinder læser bog på bænk

Studieliv

Når du skal starte på studie

Når studiepladsen er i hus, starter et helt nyt liv. Vi hjælper dig til at få råd til studelivet på SU.

Ung mand ved PC

studerende

Svære ord du møder i banken

Er du træt af uforståeligt banksprog i din e-Boks og netbank? Vi har lavet en parlør til dig.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.