Sådan får du styr på økonomien

Når du flytter hjemmefra, skal du til at styre din økonomi på en helt anden måde, end da du boede hjemme. Se vores tips og tricks her.

To unge mennesker i Netto


Et budget sparer dig for en del – f.eks. søvnløse nætter

Det lyder kedeligt, men en af de bedste måder du kan holde styr på din økonomi er ved at lave et budget. Budgettet giver dig overblik over, hvor mange penge du har hver måned – og hvor mange penge du egentlig bruger.

Når man flytter hjemmefra, kommer der masser nye udgifter, som dine forældre måske tidligere har klaret for dig. Tandlæge, internet, cykelreparationer, toiletpapir og meget, meget andet. Budgettet hjælper dig med at huske alt det kedelige, så du stadig har penge på kontoen i slutningen af måneden.

Prøv at lege med dit budget her

 

Er der plads i budgettet til at spare op?

Har du plads i budgettet, er det en god idé at sætte lidt penge til side hver måned til en opsparing. Du kan f.eks. lave en fast overførsel i starten af hver måned på 100 eller 200 kroner. På den måde har du en buffer, hvis din telefon pludselig går i stykker, eller studiebøgerne koster lidt ekstra et semester.

Du kan også sætte pengegaver, feriepenge eller restskat ind på din opsparingskonto.

 

Undgå gæld – så vidt muligt

Det siger sig selv, at det er bedst at undgå at låne penge. Men der kan være situationer, hvor det er nødvendigt. Er din lejlighed lidt for dyr – og kan du ikke finde noget billigere? Har du brug for en ny computer til studierne, men har du ikke pengene? Ja, så er du nødt til at låne penge.

Vælger du at låne, er det vigtigt, at du tænker over, hvor du låner pengene. Selvom det er nemt, er det en rigtig dårlig idé at tage et dyrt kviklån. Er du studerende, er den billigste måde at låne penge via et SU-lån. Her kan du få udbetalt et fast beløb hver måned, og du skal først betale det tilbage, når du er færdig med at studere. En anden god løsning er et banklån. Hos os kan du f.eks. få en kassekredit med lav rente, hvis du har en studiekonto.

Se, hvad en kassekredit koster her

Andre har også læst

Tre unge studerende

Studiekonto

Søg Danmarks bedste studiekonto

Du kan gøre dine studier lidt sjovere, hvis du er medlem af en af de fagforeninger, vi samarbejder med..

Kvinde med kamera

Studieliv

Selv bankrådgivere kan blive klogere

Vi har spurgt en af vores rådgivere, hvad han gerne ville have vidst, da han var studerende.

Ung kvinder læser bog på bænk

Studieliv

Når du skal starte på studie

Når studiepladsen er i hus, starter et helt nyt liv. Vi hjælper dig til at få råd til studelivet på SU.

Ung mand ved PC

studerende

Svære ord du møder i banken

Er du træt af uforståeligt banksprog i din e-Boks og netbank? Vi har lavet en parlør til dig.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.