Hvad kan du investere i?

Vil du investere selv, er det godt at have overblik over, hvad du kan investere i, og hvilken investeringstype, der passer bedst til dig. Her kan du læse mere om aktier, obligationer og investeringsforeninger.

Kvinde drikker kaffe


Aktier – en del af en virksomhed

Når du køber en aktie, køber du en del af en virksomhed. Du kan investere i aktier fra alle dele af verden og fra alle slags brancher. Kursen på aktien svinger med markedets vurdering af virksomhedens værdi og dens evne til at tjene penge i fremtiden.

Historisk set giver aktier det højeste afkast, men i perioder har aktier dog også givet investorerne store tab. For at opnå et afkast, der nærmer sig markedsafkastet, bør du investere i mindst 15-20 selskaber.

Når du investerer i aktier, kan du bruge dine penge på at støtte virksomheder eller brancher, som du synes er vigtige. Det kan f.eks. være danske eller bæredygtige aktier. Som investor er du nemlig med til at påvirke de virksomheder, du investerer i.

 

Obligationer – et lån til stat, realkredit eller virksomhed

Obligationer er en helt anden type investering end aktier. Når du køber obligationer, låner du nemlig de penge ud, som du har valgt at investere. Det kan f.eks. være til en virksomhed, et realkreditinstitut eller en stat.

Obligationer har en rente og en løbetid. Udstederen er forpligtet til at betale dig en aftalt rente en eller flere gange om året i hele obligationens løbetid. Løbetiden på en obligation er normalt mellem 1 og 30 år.

Der er generelt en lavere risiko forbundet med at investere i obligationer, end det er tilfældet for aktier. Til gengæld er muligheden for afkast også mindre. Risiko og afkast afhænger dog af, hvilken type obligation du investerer i. F.eks. anses danske statsobligationer for at være meget sikre, mens virksomhedsobligationer er forbundet med større risici, fordi virksomheden kan gå konkurs.

 

Investeringsforeninger – investér i fællesskab

Når du investerer i en investeringsforening, kan du investere i både aktier og obligationer. Det afhænger af, hvilken type forening du investerer i. Investeringsforeninger har nemlig forskellige profiler, så du nemt kan finde en forening, der passer til dine ønsker og behov. F.eks. fokus på bæredygtighed, danske aktier eller en blanding af aktier og obligationer. 

I en investeringsforening investerer du i fællesskab med andre. Det betyder, at dine penge er en del af en samlet pulje sammen med andre investorers penge, som en professionel rådgiver investerer for jer. På den måde bliver din investering fordelt på mange forskellige aktier og obligationer – uanset, om du investerer 5.000 kr. eller 500.000 kr. Når din investering bliver fordelt på mange værdipapirer, falder din risiko.

En af fordelene ved at investere i investeringsforeninger er, at du ikke behøver stor viden om markederne eller at bruge tid på at pleje din investering. Det klarer rådgiveren, som løbende overvåger og tilpasser investeringerne. Derfor er investeringsforeninger et godt valg, hvis du er ny i investeringsverdenen.

Andre har også læst

To seniorer på fortovscafé

investering

Aktiesparekontoen gør det billigere at investere

Med kontoen får du attraktive skattevilkår og automatisk indberetning.

Grønne planter

Bæredygtighed er en god investering

David Huang

investering

Tal investering med en rådgiver

Er det første gang, du investerer, eller trænger dine investeringer til et samlet gennemsyn?

Par sidder ved PC

investering

Når du investerer i investeringsforeninger

Investerer du i investeringsforeninger med formidlingsprovision, får du adgang til en række services.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.