Hvad skal du vide, inden du investerer?

Inden du går i gang med at investere, er det en god idé at kende din investeringsprofil. Hvad er dit formål? Hvor lang er din tidshorisont? Og hvor stor en risiko er du villig til at løbe? Bliv klogere her.

Aktiemarked


1. Hvad er dit mål med investeringen?

Inden du går i gang med at investere, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om formålet med din investering. Er du ved at spare op til din pension, eller vil du blot investere nogle penge, du ikke står og skal bruge her og nu?

Når du kender dit formål, kan din rådgiver hjælpe dig med at sætte dine investeringer sammen. Vil du investere din pension, er din tidshorisont f.eks. meget længere, end hvis du sparer op til en ferie. Det har stor betydning for, hvordan du kombinerer aktier og obligationer i din portefølje. Er din tidshorisont lang, er det f.eks. en god idé at investere i en større andel aktier, end hvis du skal bruge pengene inden for et par år. 

 

2. Hvornår skal du bruge pengene?

Du skal også tænke over, hvornår du skal bruge pengene igen. Har du en lang tidshorisont, har du mulighed for at tage flere risici, end hvis du skal investere pengene i en kort periode.

Hvis du allerede skal bruge pengene igen inden for en kort periode, vil det typisk ikke kunne betale sig for dig at investere. Risikoen vil være for høj. 

 

3. Hvor stor en risiko er du villig til at løbe?

Risiko hænger naturligt sammen med din tidshorisont. Skal du først bruge pengene om mange år, kan du løbe en større risiko, end hvis du skal bruge pengene snart. Men risiko hænger også sammen med din personlighed og mavefornemmelse. Nogle er villige til at løbe store risici, mens andre vil ligge søvnløse om natten, hvis risikoen er for høj. 

Din personlighed og mavefornemmelse bruger vi, når vi rådgiver dig om din investering.

 

4. Vil du investere selv eller gennem en investeringsforening? 

Du skal også tage stilling til, hvor meget du selv ønsker at pleje din investering. Har du tid og viden til at sætte dig ind i investeringsmarkederne? Eller vil du foretrække, at andre passer din investering? Det kan også være, du vil foretrække en kombination, hvor du selv investerer dele af din opsparing, mens resten bliver investeret gennem en investeringsforening?  

En investeringsrådgiver kan hjælpe med at finde ud af, hvilken løsning der passer bedst til dig.

Andre har også læst

To seniorer på fortovscafé

investering

Aktiesparekontoen gør det billigere at investere

Med kontoen får du attraktive skattevilkår og automatisk indberetning.

Grønne planter

Bæredygtighed er en god investering

Regler om investering (MiFID)

investering

Investorbeskyttelse (MiFID)

MiFID handler om, hvordan vi rådgiver dig, når du som privatperson handler med værdipapirer.

Par sidder ved PC

investering

Når du investerer i investeringsforeninger

Investerer du i investeringsforeninger med formidlingsprovision, får du adgang til en række services.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.